Følg os

Sundhed

Løb dig til et sundere hjerte

Hjerte

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan og hvorledes du kan forbedre din hvilepuls og gøre dit hjerte stærkere, så er du kommet til det helt rigtige sted. Vi vil nemlig herunder gerne informere dig om, hvordan et sundt hjerte er med til at øge din evne til at præstere, når du udfører hårdt fysisk arbejde. Hele kroppen fungerer nemlig som et stort kredsløb, hvor hjertet spiller den vigtigste rolle.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at løbetræning og konditionstræning generelt er med til at træne dit hjerte. Du vil i dette skriv kunne læse mere om, hvordan dit hjerte helt konkret er med til at bestemme, hvor god din kondition er. Derudover vil vi også give dig et par forslag til, hvordan du kan regne ud, hvor sundt dit hjerte er.

Hvilken rolle spiller hjertet i forhold til min kondition?

Når vi snakker om, hvorledes hjertet har noget at sige i forhold til din kondition, så handler det i virkeligheden om, hvor godt dit hjerte er til at sende den mængde ilt, du optager, ud i kroppen.

Hver gang dit hjerte slår et slag, tilføres blodets celler en mængde ilt, som de så omdanner til energi. Denne energi bruger du derefter, når du motionerer. Et sundt hjerte vil kunne tilføre den nødvendige mængde ilt og energi ud i kroppen på ganske få slag. Dette er grunden til, at man ønsker at have en lav hvilepuls til fordel for en høj hvilepuls.

Med hjertets essentielle rolle er det vigtigt, at det kan distribuere den nødvendige mængde ilt uden at bruge store mængder energi. Ligesom de fleste andre muskler i kroppen, så kan denne muskel også trænes op og blive stærk.

Jo stærkere dit hjerte er, desto mindre energi skal det bruge for at tilføre ilt til din krop. Dette er enormt vigtigt for især sportsudøvere, der har et særligt stort behov for ilt og energi. Hvis dit hjerte kan fordele ilten hurtigt og uden besvær, vil din kondition automatisk blive bedre. Der er altså en tydelig sammenhæng mellem hjertesundhed og kondition.

Hvordan udregner jeg mit hjertes styrke?

Du kan udregne dit hjertes styrke ved at foretage en testmåling af din hvilepuls. Som nævnt ovenfor, så er en lav hvilepuls i din test klart at foretrække, idet det udtrykker, at dit hjerte er stærkt og kan fordele ilt på få slag. Er din hvilepuls derimod høj i din test, anbefaler vi, at du dyrker konditionstræning, som vil være med til at styrke dit hjerte på længere sigt.

Der findes et hav af konditions test, som du med fordel kan tage, hvis du ønsker at indsamle data omkring din egen krops kondition. Det kan være med til at motivere dig til at komme i endnu bedre form.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sundhed

En ergonomisk kontorstol kan skåne dig for rygproblemer

Kontorarbejde og rygsmerter

Tilbringer du mange timer på daglig basis i en kontorstol, er det essentielt, at den er ergonomisk korrekt udformet. Derved er du nemlig garanteret, at din ryg får tilstrækkelig støtte og support i løbet af dagen.

Er den ikke ergonomisk udformet, vil det sandsynligvis resultere i rygproblemer, der på sigt kan udvikle sig til varige gener. Derfor er det yderst vigtigt, at du tager det seriøst.

Mange undervurderer desværre vigtigheden af ergonomien, hvorfor de forsøger at spare penge på købet af deres kontorstol, ved at nedprioritere det ergonomiske aspekt. Det er dog en stor fejltagelse at gøre dette.

Ikke alle kontorstole er ergonomisk korrekt udformede

Til trods for, at det ville være positivt, forholder det sig desværre ikke således, at enhver kontorstol på det danske marked er udformet ergonomisk korrekt.

Derfor er du nødt til at være opmærksom på dette, når du skal investere i en kontorstol. I denne sammenhæng er det selvfølgelig værd at pointere, at de ergonomiske kontorstole er en anelse dyrere, men det er alle pengene værd.

Du skal ganske vist ikke forvente, at de koster spidsen af en jetjager, men den ergonomiske udvikling og produktion er mere omfattende, hvorfor priserne på disse stole naturligvis er forøget en smule. Tøv dog ikke med at betale den ekstra pris, da de – som sagt – er alle pengene værd.

Er ergonomiske kontorstole ikke grimme?

Det er en udbredt misforståelse, at alle ergonomiske kontorstole er grimme. Der findes adskillelige modeller på det danske marked, der forener design og ergonomi, hvorfor du end ikke behøver at gå på kompromis med de ønsker, du har til udseendet.

Ganske vist vil du også støde på modeller, der ikke er synderligt kønne, men disse kan du blot navigere udenom. Endvidere er det vigtigt at huske på, at der er forskel på folks præferencer, hvorfor en køn stol i dine øjne ikke nødvendigvis er en køn stol i andres øjne.

Dette vidner selvfølgelig om, at du blot skal vælge en kontorstol, som du er glad for. Du skal ikke tænke over, hvad andre tænker eller mener. Det er trods alt dig selv, der skal bruge og se på den.

Husk dog for alt i verden, at du ikke bør lade dine krav til design overstige dine krav til ergonomi. Det kan være en rigtig dårlig investering i din krop, da for mange timer i en dårlig kontorstol kan resultere i varige problemer med ryggen.

Læs mere

Sundhed

Guide til at tage hånd om muskelsmerter

Udstrækning

Oplever du muskelsmerter, skyldes det højst sandsynligt en overbelastning af dine muskler. For eksempel ved at du har lavet noget uvant arbejde. Se her, hvordan du tager hånd om problemet.

Ofte opleves muskelsmerter efter at have dyrket sport. De fleste har også prøvet at have ømme muskler efter en god omgang træning. Det kan føles hæmmende i dagene efter, hvor muskelsmerterne og ømheden både kommer til udtryk i stilstand og i bevægelse.

Der opstår en betændelseslignende tilstand i musklerne, og det er den, du kan mærke. Ved at lave et forkert løft, hvor man fejlbelaster en muskel eller sene, kan dette give kroniske muskelsmerter.

Derudover kan en skade, hvor man overkompenserer i muskulaturer også gøre, at man ender med at døje med kroniske smerter i muskler og led. Derfor kan det være en god idé at opsøge en kiropraktor. De kunne f.eks. være Kiropraktorene kongevej – vi tilbyder forskellige former for fysioterapi.

Forebyggelse og håndtering af muskelsmerter

Her får du en guide til, hvordan du forebygger og tager hånd om smerter i musklerne, hvad end de er kroniske, opstået efter en hård træning eller efter et løft på arbejdet.

Mange mennesker oplever i løbet af deres liv, at en muskel og / eller en sene driller dem ved at gøre ondt. De fleste oplever også at have en form for kronisk irriteret muskel, hvor man så bare undgår den form for gene og belastning, der får musklen til at blusse op og gøre ondt.

Hvordan opstår muskelsmerter?

Smerter i muskler og sener opstår oftest ved en overbelastning eller ved uvant arbejde, hvor man oplever ømhed i dagene efter. Hvis man for eksempel gentagne gange laver fejlløft over en længere periode, så kan senen ende i en betændelseslignende tilstand.

Det kan resultere i, at det led, som senen arbejder sammen med sender stråler af smerter ud i musklen. Du bør opsøge hjælp, hvis du har haft længerevarende og uforklarlige sene- og muskelsmerter.

Forebyggelse

For at forebygge eventuelle tilbagevendende muskelsmerter, er det en god idé at tage kontakt til en fysioterapeut, kiropraktor eller lignende. De vil i samarbejde med dig kunne udvikle et program til lige netop dig, med afsæt i dine skavanker og smerter.

Det kan være, at der skal en mere ergonomisk indsats til eller et hjælpemiddel af en eller anden slags. Det afhænger af din skade, dine smerter og / eller dine behov for rehabilitering.

Håndtering

Har du allerede nu heftige muskelsmerter, kan de behandles med hvile og diverse varme- og sportscremer. Er dine muskelsmerter vedvarende og uforklarlige, bør du tage kontakt til en læge.

Læs mere

Sundhed

Skader fra sport kan afhjælpes af en bandagist

Løber med knæsmerter

En af de værste ting vi kan opleve i forbindelse med sport og motion er skader. Det er noget mange undervurderer i situationen. Derfor varmer folk ikke ordentligt op, og det kan ende med både kort- og langvarige skader. De kortvarige skader kan ligeledes ende ud i langvarige skader, så derfor bør man have respekt for sin krop og situation. I værste fald kan skaderne betyde, at ens krop har brug for assistance. Det kan være i form af proteser og generelt hjælpemidler, som aflaster kroppen og giver den støtte den har brug for. Det er altså ikke for sjov, når man får at vide, at opvarmning og udstræk er vigtigt. Proteser er selvfølgelig ikke noget, man forbinder med almindelige skader, men er mere ved ekstreme tilfælde.

Hvad er en bandagist?

En bandagist kan hjælpe ved de mere alvorlige skader. Nogle mennesker vil opleve voldsomme skader i forbindelse med sport eller muligvis i forbindelse med en udsendelse med militæret. Her kan man komme ud for at skulle have amputeret et ben eller lignende. I dag har vi dog heldigvis en masse viden om proteser, og bandagister har en 5 1/2 år lang uddannelse med specialisering i netop proteser og ortoser. Du er derfor i trygge hænder hos en bandagist, men det er selvfølgelig ikke dem, man ønsker at møde på sin vej. Skader er ikke sjove, og de kan have en stor indvirkning på livet, men heldigvis er der bandagister, læger og dets lignede som kan hjælpe.

Hvordan undgår man skader?

Der findes selvfølgelig en række måder, hvorpå man kan undgå skader. Først og fremmest er opvarmning altid en ting, man bør prioritere. Det kan virke kedeligt og unødvendigt i situationen, men din krop vil takke dig for, at du brugte 5-10 minutter på opvarmning. Derudover kan udstræk efter træning også være en måde at hjælpe kroppen med at restituere på. Det er vigtigt, at kroppen ikke bliver overbelastet. Derudover er der ikke det store at gøre, udover at bruge sin sunde fornuft. Ofte vil skader dog være uforudsigelige, og derfor er man ofte bare uheldig. Du bør dog fokusere på de ting, du rent faktisk kan gøre og så lade være med at tænke over de uforudsigelige.

Derfor bør du holde dig aktiv

En aktiv livsstil vil ligeledes sikre dig, at din krop undgår skader. Bruger du mange timer bag en computer, så kan det faktisk også give skader. Sørg derfor for at holde dig aktiv og sørg samtidig for, at ergonomien på din arbejdsplads er i top.

Læs mere

Sundhed

Sådan kan du fjerne fokus efter en hård træningsdag

Muskelømhed

Vi giver dig her et indblik i, hvordan du kan koble fra og fjerne fokus, efter du har haft en hård træningsdag. Det er ikke så kompliceret – det kræver bare, at du har en computer, iPhone eller Android til rådighed.

Når du har haft en lang træningsdag, er det ofte ensbetydende med, at du gerne vil slappe lidt af og finde den indre ro. Hvordan gør du det? En god måde vil være, hvis du sætter dig ned og slapper af med din telefon i hånden og spiller casino. Det kan hurtigt få dig til at glemme, hvor træt du føler dig i musklerne, og at der også er en hård træningsdag igen i morgen.

Derfor skal du spille live casino

Casino med live spil på online platforme er blevet mere populære med tiden. Det er der mange grunde til. Før var det et must, at du tog ned til det lokale casino, og dem finder du ikke nødvendigvis lige alle steder i Danmark. Der er casinoer i København, Århus, Odense og Vejle, men der var ikke nødvendigvis et casino i Skive i 1987. Det er der i dag, hvis du har en mobil eller computer, hvor du kan spille online. Så længe du har internet, kan du spille i Afrika, Asien og Jylland. Det gør, at det er så tiltrækkende at spille casino. Du kan gøre det, lige hvor du vil, og når du vil.

Autentisk oplevelse

I det hele taget er det en vaskeægte autentisk oplevelse, du får, når du spiller casino online. Du spiller ikke bare mod robotter, men du spiller derimod mod rigtige spillere. Det er også en rigtig dealer, der styrer spillet og slagets gang. Du kan også vælge mellem et væld af forskellige casino-spil. De mest populære er live poker, Blackjack og Roulette.

Du må gerne slappe af efter en lang træning

Selvom det er en god ide at holde sig fysisk aktiv så meget som muligt, er det en god ide, at du af og til får taget en slapper. I sådanne situationer er det helt okay, at du bruger tid på at spille online casino. Det skader ikke – det kan faktisk medvirke til, at du restituerer bedre, når du slår fysiske ting ud af hovedet. Få slappet lidt af, træk vejret, nyd et godt spil casino, og hav det sjovt, mens du gør det.

Læs mere

Sundhed

Giv dit barn et aktivt skoleophold – på en idrætsefterskole

Sporty kvinder

Alle forældre deler ét og samme ønske; vi ønsker det absolut bedste for vores børn. Det er ikke kun vigtigt, at vores børn får nogle gode venner og bliver opdraget ordentligt. De skal også gerne trives i skolen, have sunde fritidsinteresser og gå op i deres kost. Ønsker du det bedste for dit mellemstore barn, så kan du med god grund tage en snak med ham eller hende om forskellige uddannelsesmuligheder.

Som ung står man over for rigtig mange svære beslutninger, når man nærmer sig gymnasietiden. Her skal man nemlig overveje, om man vil have et år mere i folkeskolen, om man vil en tur på efterskole, eller om man føler sig klar til at tage hul på en gymnasial uddannelse. Det er helt op til dig som ung.

Denne artikel er hovedsageligt skrevet til forældre til unge mennesker. Vi vil nemlig gerne fortælle danske forældre om de mange gode grunde til at sende de små guldklumper på efterskole – mere konkret idrætsefterskole. Lægården idrætsefterskole er en af de idrætsefterskoler, man kan overveje at kigge nærmere på.

Det får dit barn ud af et år på en idrætsefterskole

Det er ikke småting, man får ud af et efterskoleophold. Det kan alle forhenværende efterskoleelever nikke genkendende til. Som forælder er du ikke nødvendigvis klar over, hvilke fordele der kan være ved at gå på efterskole, hvorfor vi gerne vil gøre dig klogere på dette.

Hvor meget man får ud af et efterskoleophold vil helt naturligt variere fra elev til elev. Det afhænger nemlig i allerhøjeste grad af, hvor meget energi man selv lægger i det. Går man ind til det med et positivt sind og en tro på, at det nok skal blive en fantastisk oplevelse, så bliver det formentlig også en god oplevelse.

Lad os lige kort nævne de vigtigste fordele ved idrætsefterskoler:

  • Eleven danner relationer for livet
  • Eleven udvikler sig både personligt og fagligt
  • Eleven kommer i bedre form
  • Eleven lærer at tage ansvar
  • Eleven bliver rustet til fremtidige udfordringer

Tiltaler ovenstående dig som forælder, så synes vi, at du skal tage dit barn med under armen og besøge nogle af de mange efterskoler, som fordeler sig på hele landet. Du kan i første omgang foreslå dit barn at svinge forbi Lægården – med base i 7500 Holstebro. Idrætsefterskolen Lægården har et fantastisk ry, hvorfor det som udgangspunkt er et sikkert valg. Valget bør om ikke andet træffes af dit barn, da det er ham eller hende, som skal tilbringe året på den givne skole.

Læs mere

Sundhed

Indfør CBD-olie i dit liv – og få det bedre

Smerter

CBD-olie kan være svaret for mange mennesker og for at finde ud af, om man har brug for det, skal man naturligvis sætte sig ind i, hvad det er, og hvad det kan. CBD er forkortelsen for cannabidiol, og det udvindes dermed af cannabisplanten. Dette produkt er meget effektivt og hjælpsomt i forbindelse med en lang række sygdomme. Det er derfor værd at se nærmere på. Man kan blandt andet finde meget information på nettet, som er værd at sætte sig ind i. Hvis det er noget, så køb cbd olie i dag.

Et godt alternativ til medicin

Det er ikke alle mennesker, der er vilde med helt almindelig medicin. Men heldigvis er der noget at gøre, for der findes også mange andre midler på markedet, og et af dem er CBD-olie. Det har vist sig at have en god effekt, og der er også mange mennesker, der vælger at bruge det som supplement til den medicin, de tager i forvejen. Det er helt op til den enkelte, hvad den foretrækker, men det er et middel, der er værd at afprøve. Midlet har et helt naturligt indhold af vitaminer, og det er med til at lindre symptomer på både lidelser og sygdomme. Det kan derfor altid være oplagt at give dette middel et forsøg. Det hjælper til at styrke immunforsvaret, og derfor er det ideelt at tage, uanset hvad det er, man fejler. CBD er også godt mod søvnproblemer, og det er jo noget, rigtig mange danskere lider af.

Mange fordele ved CBD-olie

Olien hjælper med at lindre kvalme og giver god appetit, så man dermed også er sikker på at få den mad, som man har brug for. Det er særligt vigtigt, når man er syg eller har nogle lidelser. Olien er også god mod forskellige former for inflammationer, og det kan også være med til at dæmpe angst og generelle neurologiske lidelser. Der er ikke noget at sige til, at olien allerede er blevet så utrolig populær, og det tænkes også, at mennesker vil blive ved med at bruge det i fremtiden. Hvis man ønsker at få det bedre og leve et liv, der er endnu mere frit, så kan det anbefales at prøve det af. Det handler om ikke at gå ned på livsglæden. Olien har desuden også vist sig at have gavnlig effekt på ADHD og autisme samt andre lignende lidelser.

Læs mere

Sundhed

Mange sportsudøvere kæmper en kamp mod fodsmerter

Fodsmerter

Som sportsudøver er du sikkert vant til at konkurrere, men når du først begynder at konkurrere mod din egen krop, så skal du passe på. Der er mange personer, der dykker sport, der har problemer med fødderne. Fodsmerter kan opstå af mange årsager, og de kan være meget forskellige. Nogle får ondt omkring tæerne, andre får smerter omkring hælen – og alt herimellem. Men hvad kan man gøre?

Fodtøjet spiller ofte en stor rolle

Hvis du har ondt i foden, bør du have et ekstra fokus på dit fodtøj. Vanskelige fødder skal have ekstra opmærksomhed, og det kan godt betale sig at investere lidt ekstra i noget komfortabelt fodtøj, som ikke vil forværre smerten.

 

Dårligt fodtøj kan faktisk også være det, som har skabt problemet til at starte med. Dette gælder især for personer, der løber meget, eller som dyrker sport, hvor man bevæger sig på et hårdt underlag. Hvis du gør dette i fodtøj, der har en dårlig pasform, så kan du hurtigt opleve at få ondt i fødderne.

 

Fødderne bærer utroligt meget vægt (bogstaveligt talt). De afdæmper stød, og de er med til at hjælpe dig med at holde balancen. Derfor er det yderst vigtigt, at du passer godt på dem. Derfor får du herunder 5 konkrete råd, som kan hjælpe dig med fodsmerter.

5 konkrete råd, som kan hjælpe dig med fodsmerter

Hvis du allerede har fået ondt i fødderne, eller hvis du gerne vil gøre noget forebyggende, så du undgår disse ubehagelige smerter, så får du 5 gode råd her:

 

1) Find noget ordentligt fodtøj.

Du bør finde fodtøj, som giver en særlig støtte. Herudover bør du altid undgå fodtøj, som ikke er ergonomisk eller komfortabelt – for eksempel sandaler uden hæl og højhælede sko.

2) Find altid fodtøj, der har en god pasform.

Dette gælder både hverdagssko og løbesko.

3) Få lavet et skoindlæg.

Et godt skoindlæg kan være med til at støtte din fod.

4) Husk at klippe dine tånegle ofte.

… Og pas på med indgroede negle.

5) Husk at dine fødder ændrer sig gennem livet.

Derfor bør du også udskifte dine sko regelmæssigt. Du bør især være opmærksom på dette, når du bliver mellem 40 og 50 år.

 

Forhåbentligt kan du bruge disse fem gode råd til noget. Hvis du ikke kan slippe af med dine fodsmerter, bør du kontakte din læge og blive undersøgt.

Læs mere

Sponsoreret

De bedste behandlingsformer inden for sport og sundhed

Akupunktur

Uanset om man er en aktiv sportsudøver eller bare godt kan lide at gå en tur i skoven til hverdag, så kan man altså godt komme ud for skader og smerter i led og muskler. Det er helt naturligt, når kroppen udsættes for fysisk aktivitet, at den til tider reagerer med smerter og irritation. Heldigvis kan der gøres noget ved problemet med moderne behandlingsformer.

Tidligere alternativ behandlingsform opnår massiv popularitet

Har du før prøvet at blive behandlet med akupunktur? Hvis ikke, så kan vi her forklare i korte træk, hvad denne behandlingsform i virkeligheden går ud på. Akupunktur er tidligere blevet set som værende en alternativ behandlingsform, men i dag bliver den flittigt brugt af alle, der har smerter i muskler og led. Akupunktur går ganske enkelt ud på, at man får stukket små nåle i de områder på kroppen, der kan afhjælpe eventuelle skader. Nålene går dermed ind og frigør smerten og kan derfor i mange tilfælde behandle folk for deres uheldige sportsskader.

Udover at akupunktur kan behandle folk for deres sportsrelaterede skader, så kan denne behandlingsform også tilbyde hjælp til mange andre lidelser. Har du for eksempel en tendens til at få migræne, så kan du ved hjælp af de små nåle afhjælpe den uudholdelige smerte, en migræne kan pådrage et menneske. Selv gravide kan få gavn af akupunktur. Oplever du en masse kvalme i forbindelse med din graviditet, så kan du altså også nemt blive behandlet for dette med akupunktur.

Behandling mod smerter i ryg og nakke

Som seriøs sportsudøver skal der ikke meget til, før man oplever ryg- og nakkesmerter. Disse smerter kan være forfærdelige at have, især hvis man er vild med at dyrke sport og fitness. Er du derfor en af dem, som døjer med slemme smerter, så kan du med fordel tage kontakt til en kiropraktor. En kiropraktor kan i rigtig mange tilfælde afhjælpe smerter i musklerne omkring nakke og ryg.

Er du derimod interesseret i at få løsnet op i kroppens led og muskler, så kan en professionel massage være vejen frem. Der findes et væld af sportsmassører såvel som fysioterapeuter, der kan hjælpe dig med at få løsnet op i kroppen og dermed slippe af med de mange spændinger. Dette kan være en rigtig god investering, hvis man vil holde sin krop sund og stærk i mange år frem.

Alt i alt er ovenstående behandlingsformer super gode til at få kroppen tilbage i god form. Pengene til disse behandlinger er i de fleste tilfælde givet godt ud, ifald du vil fortsætte med at dyrke sport og leve et sundt liv uden smerter og spændinger.

Læs mere

Populære indlæg