Følg os

Sundhed

Løb dig til et sundere hjerte

Hjerte

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan og hvorledes du kan forbedre din hvilepuls og gøre dit hjerte stærkere, så er du kommet til det helt rigtige sted. Vi vil nemlig herunder gerne informere dig om, hvordan et sundt hjerte er med til at øge din evne til at præstere, når du udfører hårdt fysisk arbejde. Hele kroppen fungerer nemlig som et stort kredsløb, hvor hjertet spiller den vigtigste rolle.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at løbetræning og konditionstræning generelt er med til at træne dit hjerte. Du vil i dette skriv kunne læse mere om, hvordan dit hjerte helt konkret er med til at bestemme, hvor god din kondition er. Derudover vil vi også give dig et par forslag til, hvordan du kan regne ud, hvor sundt dit hjerte er.

Hvilken rolle spiller hjertet i forhold til min kondition?

Når vi snakker om, hvorledes hjertet har noget at sige i forhold til din kondition, så handler det i virkeligheden om, hvor godt dit hjerte er til at sende den mængde ilt, du optager, ud i kroppen.

Hver gang dit hjerte slår et slag, tilføres blodets celler en mængde ilt, som de så omdanner til energi. Denne energi bruger du derefter, når du motionerer. Et sundt hjerte vil kunne tilføre den nødvendige mængde ilt og energi ud i kroppen på ganske få slag. Dette er grunden til, at man ønsker at have en lav hvilepuls til fordel for en høj hvilepuls.

Med hjertets essentielle rolle er det vigtigt, at det kan distribuere den nødvendige mængde ilt uden at bruge store mængder energi. Ligesom de fleste andre muskler i kroppen, så kan denne muskel også trænes op og blive stærk.

Jo stærkere dit hjerte er, desto mindre energi skal det bruge for at tilføre ilt til din krop. Dette er enormt vigtigt for især sportsudøvere, der har et særligt stort behov for ilt og energi. Hvis dit hjerte kan fordele ilten hurtigt og uden besvær, vil din kondition automatisk blive bedre. Der er altså en tydelig sammenhæng mellem hjertesundhed og kondition.

Hvordan udregner jeg mit hjertes styrke?

Du kan udregne dit hjertes styrke ved at foretage en testmåling af din hvilepuls. Som nævnt ovenfor, så er en lav hvilepuls i din test klart at foretrække, idet det udtrykker, at dit hjerte er stærkt og kan fordele ilt på få slag. Er din hvilepuls derimod høj i din test, anbefaler vi, at du dyrker konditionstræning, som vil være med til at styrke dit hjerte på længere sigt.

Der findes et hav af konditions test, som du med fordel kan tage, hvis du ønsker at indsamle data omkring din egen krops kondition. Det kan være med til at motivere dig til at komme i endnu bedre form.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *