Følg os

Fodbold

Hvad gør Premier League til verdens mest populære liga?

Der er grundlæggende fem store ligaer i Europa – England, Spanien, Italien, Tyskland og Frankrig. Den engelske liga er dog den mest populære, men hvad er årsagen til at Premier League er så populær?

De dedikerede fans

Alle ved at Premier League er kæmpestort, og at ligaen har en stor fanbase, der strækker sig over hele verden. Når man sammenligner Premier League med for eksempel La Liga og Serie A, er den engelske liga langt foran målt på det gennemsnitlige antal Tv-seere.  En Premier League kamp har i gennemsnit 12 millioner seere verden over, hvilket er meget mere end gennemsnittet for de andre europæiske ligaer, som i gennemsnit har mellem 2-4 millioner seere per kamp.

Seerne for Premier League er placeret rundt i hele verden, og data fra statista.com fra 2011/12 sæsonen viser faktisk at kun 16,1% af Premier League-seerne sidder i Storbritannien. Størstedelen af seerne sidder i Asien, som står noteret for hele 32,5% af seertallene, mens Afrika og Mellemøsten står for 22,6%, og 19,6% sidder i resten af Europa.

”Competitive balance”

Et begreb der ofte bruges på ledelsesgangene i fodboldverdenen er ”competitive balance”, som er en metric, der indikerer om holdene i en given liga, er konkurrencedygtige eller ej. Det har nemlig stor betydning for underholdningsværdien og dermed også tilskuerantal og mediedækning, hvilket er altafgørende for en given liga. Uden interesse for kerneproduktet, er der ingen penge at hente for klubberne og ligaorganisationen fra sponsorer, tv-rettigheder, billetindtægter, merchandise salg og så videre.

Kigger vi på Premier League, er det nok den mest konkurrencedygtige liga i verden, hvilket kan forklare den store opmærksomhed. Hvert år er der stor konkurrence for trofæet sammenlignet med andre ligaer. De bedste klubber i England bliver ofte omtalt som top-6 klubberne, og de er alle sammen meget konkurrencedygtige, og skaber derved høj underholdningsværdi. Det skaber ringe i vandet for medaktører på markedet, så som sponsorer, streamingtjenester, fans, detailbutikker samt bookmakere. Der er således en stor industri i sportsbetting, hvor det også er muligt at finde nyheder og betting tips, hvis du gerne vil oddse på Premier League. Manchester City er i år favoritten hos mange til at vinde mesterskabet og giver lige nu odds 1,4.

Money talks

Premier League klubberne er, som de fleste fodboldfans også er klar over, meget forkælet af den TV-aftale, der dækker ligaen. De engelske klubber har dog ikke altid haft mange penge mellem hænderne, for før i tiden hed den bedste række i England ikke Premier League men Football League First Division. Ligaen der blev grundlagt helt tilbage i 1888, var indtil lanceringen af Premier League i 1992 Englands bedste fodboldrække, men pengene var små i forhold til Serie A og La Liga.

Siden midten af 1990’erne har Premier League dog haft den højeste omsætning af top-5 ligaerne i Europa, og har specielt vokset eksponentielt siden 2013/14-sæsonen, hvor den nye TV-aftale sprang skalaen. Det har gjort Premier League klubberne til de rigeste i verden, og i 2017/18 sæsonen blev der i alt givet 2,4 milliarder pund til de 20 klubber fra TV-rettigheder. Manchester City toppede med 149 mio. pund mens sidstepladsen West Bromwich fik imponerende 94 mio. pund.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *